"Τοπωνύμια Κασσανδρινού". Πρόλογος

Στα τελευταία τριάντα χρόνια του περασμένου αιώνα, παρατηρείται με συνεχόμενο και επαυξανόμενο ρυθμό μια αδιαφορία και τάση αποξένωσης και αποστασιοποίησης από την παράδοση. Η αξιέπαινη προσπάθεια των τοπικών πολιτιστικών συλλόγων και άλλων αρμόδιων φορέων, δεν κατάφερε δυστυχώς να ανακόψει τη νοοτροπία αυτή.

Χωρίς την πρόθεση από μέρους μου να καταλογίσω ευθύνες, θεωρώ και πιστεύω πως την κατάσταση αυτή τη δημιούργησαν μεταξύ άλλων και οι ακόλουθοι παράγοντες:
1. Η με γοργούς ρυθμούς ανάπτυξη της τεχνολογίας που εισήγαγε νέες μορφές δραστηριότητας στην καθημερινότητα της ζωής μας.
2. Η ελαχιστοποίηση του χρόνου επικοινωνίας των κατοίκων διαφόρων χωρών με τα υπερσύγχρονα συγκοινωνιακά μέσα, η οποία συντελεί στον ταχύτατο συγχρωτισμό των ανθρώπων και στη δημιουργία νέων συμπεριφορών μεταξύ τους.
3. Ο αποικισμός της υπαίθρου από ετερόχθονες, ολότελα ξένους και άσχετους με τις παραδόσεις της χώρας μας.
Όλα τα παραπάνω αλλά και άλλοι παράγοντες συνέτειναν στο να ξεθωριάσουν ακόμα και να ξεχαστούν οι παραδόσεις μας με ανείπωτες καταστροφικές συνέπειες για την υφή του έθνους μας.

Τα τοπωνύμια που είναι κι αυτά μια πτυχή των παραδόσεών μας και συνδέονται άμεσα με τη ζωή των ανθρώπων κοντεύουν να εξαφανιστούν, μια και τα χωριά της υπαίθρου της χωράς μας εξ αιτίας της υπογεννητικότητας και της εσωτερικής και εξωτερικής μετανάστευσης ερημώνουν και θα εποικισθούν χρόνο με το χρόνο από ανθρώπους που δεν γνωρίζουν τα τοπωνύμια κι έτσι αυτά θα ξεχαστούν. Ο παραπάνω κίνδυνος και η περισσή αγάπη μου για τον τόπο που γεννήθηκα αποτέλεσαν το κίνητρο της προσπάθειας μου να καταγράψω τα τοπωνύμια του χωριού μου του Κασσανδρινού, αυτού του πανέμορφου παραδοσιακού χωριού της Χαλκιδικής, που ο παμφάγος της παράδοσης και της πολιτιστικής κληρονομιάς τουρισμός δεν κατάφερε ευτυχώς να το αλλοτριώσει ολοκληρωτικά.

Ξενοφών Μπελόπουλος-Αμπελάς
Κασσανδρινό 2004


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *